2.cat.16 Exercicis d’estil entorn a un dinar de Nadal o un sopar de nadal o Nit de Cap d’Any.

Un llibre ben divertit i original, si t’agrada jugar amb el llenguatge, riure’t amb ell. L’autor, Raymond Queneau*, escriu la mateixa història de noranta-nou maneres diferents. Cada capítol és un gir lingüísitic, una pirueta del llenguatge, una picada d’ullet al lector.

No podrem evitar el somriure. Tampoc la sorpresa davant la infinitud de camins que ens porten al mateix argument. L’argument, molt senzill, gairebé una anècdota, demostra que la forma és sempre molt més important que la història en si mateixa.

De fet, amb aquests exercicis practicam la NARRACIÓ, però fent una passa

més enllà, una narració amb la mateixa trama, “París, migdia, en un autobús de la línia S, a una hora punta: puja un jove amb un barret estrafolari, escridassa un viatger que li clava empentes i tot seguit se’n va a seure. Davant l’estació de Saint-Lazare, dues hores més tard: el mateix individu parla amb un company, que li aconsella d’apujar-se el botó superior de l’abric per tancar-ne l’escot.”

tot i que canviant 99 vegades l’enfocament. Ara bé, sempre hi reconeixem la mateixa historieta anodina, amb la qual cosa l’autor aconsegueix donar-nos la idea “lleugerament viscosa i llefiscosa” de l’estupidesa humana. En tot cas, la petitesa de l’argument realça la riquesa del verb, igual que la més pobra frase musical troba eb la variació tota la seva amplitud.

Dins els estils que hi proposa hi cap fins i tot la botànica. Els títols són majoritàriament substantius: figures, gèneres, temps verbals, isdmes de diferents valors, etc. Tres són adverbis:, però només un significa una manera, “Metafòricament”. Els que són adjectius són derivats amb el sufixxos -ic, ista, el, el, … sigui dit per suggerir que uns dels esplais preferits de Queneau és el de variar les modalitats. (A classe us en llegiré una selecció)

També la relació entre els títols i els textos és molt variable. Qui sospitaria la relació entre l’olfacte i l’abecedari? o entre la vista i el presentatiu (Això és)?

ACTIVITATS que us propòs:

 

1)Descripció del dinar de Nadal, de la Nit de Nadal o de cap d’Anys des de tres punts de vista: olfactiu, visual, tàctil, auditiu o gustatiu (n´heu de triar 3). Heu de fer una pluja d’idees primer, una pluja de lèxic relacionat amb aquest sentit i mesclar-hi molt, molt d’humor. El resultat ha de ser gairebé de sàtira.

2) Continuarà…

______________________

 

*Raymond Queneau (Le Havre, 1903 – París, 1976), després de trencar amb el superrealisme, va publicar el seu primer llibre, la novel·la Le Chiendent, el 1933. A aquesta en seguirien prop d’una vintena més, entre les quals Un rude hiver (1939)—Un hivern dur (Quaderns Crema, 1988)—, Le Dimanche de la vie (1952) i Zazie dans le métro (1959). Després de la novel·la en vers Chêne et chien (1937), va publicar també un bon nombre de llibres de poesia, i algun d’assaig. Quaderns Crema ha publicat els relats Exercicis d’estil (1989). El 1960 va fundar, amb François Le Lionnais, l’Ouvroir de Littérature Potentielle (Oulipo), els treballs del qual van apareixent en volums d’ençà del 1973. Vinculat a una prestigiosa editorial francesa des del 1938, Queneau va ser membre de l’Académie Goncourt i del Collège de Pataphysique i director de l’Encyclopédie de la Pléiade.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: