1.cat.10 La diversitat lingüística versus la globalització (1)

Els Diversos estudis sobre les llengües indiquen que al món es parlen aproximadament 6.000 llengües. La distribució pels diferents continents és, no obstant això, molt irregular.

Les llengües africanes i asiàtiques representen al voltant del 32 per cent en cada continent, les del continent americà el 15 per cent i les del Pacífic un 18 per cent. El continent europeu acull només el 3 per cent de les llengües mundials.

La meitat de les llengües del món es concentra en 8 estats: Papua Nova Guinea (832), Indonèsia (731), Nigèria (515), Índia (400), Mèxic (295), Camerun (286), Austràlia (268) i Brasil (234).

Malgrat el gran nombre de llengües existents i la necessitat de preservar-les, ben poques gaudeixen de bona salut. La globalització pot provocar que algunes comunitats abandonin les seves llengües. Però també pot ser una oportunitat per difondre amb més facilitat les diferents llengües que conviuen al planeta.

Segons la UNESCO, al voltant del 50 per cent de les 6.000 llengües del món estan en perill de desaparició, el 96 per cent de les llengües són parlades per només el 4 per cent de la població mundial, i més del 90 per cent del contingut d’Internet és redueix a només 12 llengües.

         

ACTIVITATS per a dimecres, 5/11/14:

Per fer les activitats següents has de consultar el text de l’entrada d’aquest post i la informació de Linguamón sobre Les Llengües d’Europa:

1. Fes una gràfica casolana amb el percentatge de les llengües més parlades al món, tot especificant quin percentatge ocupen les llengües d’Europa.

2. Quins són els 3 estats que concenten més llengües del món? Et sorprèn? Per què?

3. Quin percentatge de llengües del món estan en vies de desaparició?

4. Quin nombre aproximat de llengües es parla a Europa? Per quin motiu no és fàcil precisar el nombre?

5. En quants famílies s’agrupen les llengües europees? Posa algun exemple de les llengües que hi inclou cada una. Quina és la majoritària?

6. cerca la definició dels conceptes: llengua franca, pidgin i llengua internacional i posa’n un exemple de cada una.

7. Tots sabem que totes les llengües tenen préstecs o manlleus. Esmenta 6 paraules del català que provenguin d’altres llengües europees.

8. Quin és el repte d’Europa des del punt de vista lingüístic?

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: