2.ca.12. La narració (2). Elements de la narració.

Visualitza la imatge a mida completa

Llegeix atentament aquesta informació i fes els exercicis de més avall:

Ja hem vist que els elements de la narració són l’acció,  l’espai, el temps, els personatges i el narrador. Ara els analitzarem amb més detall:

  • L‘acció o desenvolupament dels fets segueix , generalment, un esquema en tres parts: el plantejament (que situa la història i presenta els personatges), el nus (que mostra un seguit d’accions) i el desenllaç ( que resol el conflicte).
  • L’ espai és el lloc o llocs en què es desenvolupa l’acció. Pot anar canviant al llarg del desenvolupament de l’acció i pot ser real o fictici.
  • El temps permet situar l’acció en una època determinada, que pot ser passada, present o imaginària. Generalment l’acció se situa en el passat i per això els temps verbals més utilitzats en els relats són l’imperfet, el plusquamperfet, el passat simple i perifràstic d’indicatiu.
  • Els personatges duen a terme l’acció. Distingim entre el personatge principal o protagonista  i els personatges secundaris que són els que ajuden al protagonista a dur a terme la seva tasca o que la hi dificulten. L‘antagonista és un personatge que amb les seves accions posa traves al protagonista en el seu camí cap a l’èxit.
  • El narrador és la veu que ens relata els fets que passen a la història. No l’hem de confondre amb l’autor. Pot ser, això sí, algun personatge de la història. En aquest cas parlam de narrador intern, perquè està implicat en la història. Normalment aquestes narracions estan escrites en primera persona. En altres casos trobam un narrador omniscient , que se situa fora de la història i ens la presenta des d’un punt de vista extern, com si ho ves des de fora i tengués un coneixement total i detallat de tot el que passa ( el que passa , el que passarà, el que pensen i senten els personatges…) en aquest cas el relat està escrit en tercera persona.
  1. Analitza els elements següents a les dues novel.les que hem llegit enguany:
Una lectora de Txèkov Tom Sawyer
temps
espai
protagonista
antagonista
Personatges secundaris
narrador

2. Reconeixes els personatges i els espais literaris  de les fotos de més amunt? Escriu-ne el nom.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: