1.ca.20 L’AMOR DE LES TRES TARONGES

Hi ha qui es passa el dia “pensant en l’amor de les tres taronges”. Això és una frase feta que, segons el “Diccionari d’expressions lingüístiques”, escrit per Antoni Llull Martí, antic professor del nostre institut, significa: “Estar ociós pensant en coses intrascendents”.

Nosaltres, en canvi, no hem de pensar en l’amor de les tres taronges, sinó que hem de treballar i divertir-nos amb aquesta rondalla.

La finalitat principal de les rondalles era i ha de ser l’entreteniment. Hem de gaudir d’escoltar contes popular, històries fantàstiques. També hi podem fer modificacions, canvis. Ho hem comprovat. Podem, per exemple, incloure anacronismes.  Nosaltres hem convertit les tres filles delicades del rei en tres superheroïnes amb poders invencibles. Igualment, es podria suprimir la part de la criada lletja, o afegir un altre personatge. O reduir les tres velletes a una sola que entrega tres cintes a en Bernadet.  La literatura popular canvia cada vegada que es conta. No és mai igual. Hi podem fer aportacions noves, petites o grans modificacions. La imaginació no té límits: deixau volar la vostra creativitat.  L’autor no es queixarà dels canvis que hi volguem fer, perquè són anònimes, són populars, pertanyen al poble.

Farem la representació en català i ens atrevirem a posar-li música. S’admeten improvisacions.

Hem de jugar a fer rondalles. Aquesta vegada, pensar en l’amor de les tres taronges canviarà de significat, i no serà estar sense fer res, sinó, ben al contrari, estar treballant de manera lúdica, estar jugant de manera profitosa. Heu de creure i pensar i pensar i creure que no només hi ha play-station en el món.

Au, idò, unes preguntes finals. Què hauria passat si la nineta de dins la taronja fos lletja i la criada del forner bella? I si en lloc de taronges fossin melons? I si els gegants fossin set en lloc de tres i, a més, haguessin fet cursets de natació? I si el metge del rei l’hagués curat el primer dia?

Oh, jo no podria contestar cap d’aquestes preguntes. Però segur que vosaltres sí que ho podreu fer. Perquè sou alumnes del Ramon Llull, autèntic lul·listes. El proper dilluns dia 5 les heu de saber contestar oralment.

Arxivat a català. 1 Comment »

Una resposta to “1.ca.20 L’AMOR DE LES TRES TARONGES”

  1. miquelsegui Says:

    Hola Bernat, no podre contestar totes les preguntes perque no vaig estar quan vares contar les rondaies, però jo ja me sé “L’amor de les tres taronjes” así que podre contestar totes les preguntes relacionades amb aquesta rondaia.

    ADEU. 8)


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: