1.ca.9 “LUMIÈRE”, EN FRANCÈS, SIGNIFICA “LLUM”.

El 28 de desembre de 1895 els germans Louis i Auguste Lumière (“lumière”, en francès, significa “llum”) projectaren en el Grand Café de París el primer film de la Història. Els espectadors pogueren veure durant vint minuts nou curtmetratges sobre la sortida dels obrers d’una fàbrica, l’arribada d’un tren, i altres temes quotidians.

Aquest invent es difongué ràpidament i arrelà als Estats Units on es desenvolupà i s’establí a Hollywood (Los Angeles).

El dia 6 d’octubre de 1927 neix el cinema parlat, després de 32 anys de ser mut. La primera projecció sonora, que es titulava “El cantant de jazz” (The jazz singer), s’estrenà en el teatre Warner de Nova York.

De manera que ja sabeu quin era el personatge centenari que no va aprendre a parlar fins els 32 anys.

Parlant de cinema, el mallorquí Agustí  Villaronga ha dirigit “Pa negre”, que serà la pel·lícula que Espanya presentarà enguany com a candidata als premis Oscar.

A les vostres redaccions, encara que la immensa majoria han contat la història  d’un home ancià, n’hi ha hagut quatre  que han parlat del cinema. Altres dos alumnes han dit que el protagonista centenari era una tortuga, i un altre, que era un roure que parlava.  En dos casos tot era un somni, i altres dos no han dit que fos mut, una de les característiques que havia de tenir el protagonista. Generalment eren personatges que sabien llegir i escriure, però eren pobres, orfes i desgraciats. De vegades no parlava perquè no tenia res important a dir, altres vegades era a causa d’un encantament, però en general era per malaltia o accident. Les primeres paraules que deia el protagonista, als 32 anys, eren “per què a mi?”, o “vermell”, o “sí, vull”, en dos casos en què començava a parlar en el moment del seu casament. Un altre cas comença a xerrar, cansat de que la tia li demani sempre la mateixa pregunta, i les seves primers paraules són: “sí, tieta, siiiiiiiiiii!!!!”.

És curiós el cas d’una narració on el protagonista, en aprendre a parlar, sap tots els idiomes del món.

En escriure aquestes redaccions,  massa sovint us deixau dominar pel tema, i no recordeu que, en escriure una redacció,  heu d’intentar fer una petita obra literària. El títol només és orientatiu per a començar a pensar allò que voleu expressar.

  Divendres dia 14 heu de dur en el quadern el següent fragment escrit amb el mateix sentit, però més coherent i ben expressat. També heu de dir per què el professor ha seleccionat el número 2 com a més literari.

1)    En Pau va néixer amb un problema: era mut. Els seus pares no ho sabien i, quan tenia dos anys, els seus pares el van dur al metge perquè no xerrava. Aquest els va dir que devia ser perquè era molt tímid, i els pares varen esperar un any més. Quan va començar l’escola, la professora no sabia què fer. Va enviar una carta als seus pares per dir-los que el seu fill no xerrava. Els pares, tots preocupats, varen anar al metge. Aquest va fer unes proves a en Pau i es va quedar sorprès. Mai havia vist una cosa igual! Va dir als pares el que ocorria i es van quedar bocabadats: el seu fill era mut!

2)    Els anys anaven passant com fulles d’un calendari que s’arrabassen.

Anam pel bon camí. Alguns de vosaltres heu investigat a internet per esbrinar que el cinema era el centenari que va ser mut fins els 32 anys, altres heu demanat a padrins i familiar majors, altres heu inclòs frases poètiques que coneixeu, … fins i tot n’hi ha que inventen paraules noves. Vegem aquests casos.

1)    L’amor no és allò que volem sentir, sinó allò que sentim sense voler.

2)    –Estàs bé?

–(Diu coses inentenibles).

–Eh!

–(Altra vegada el mateix).

          3) Vaig néixer el 28 de desembre de 1895. Els germans Lumière van ser els meus pares. […] El 1927 vaig poder parlar per primera vegada i vaig distingir els colors.

4) Als 32 anys va tenir un accident quan anava a vendre palla amb el carro a Ciutat. Havia de fermar el llençol i va haver de pujar damunt i va caure davall del mul, que el va trepitjar i li va enganxar el coll.

Anuncis
Arxivat a català. Etiquetes: , . Leave a Comment »

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: