1.ca.4 DE LA PARET SORTIEN CAVALLS

Per a dilluns, dia 3 d’octubre heu de presentar una redacció. Recordem algunes tècniques per a redactar que hem après a Primària però que de vegades és fàcil oblidar. I és que, amb el temps, la memòria va minvant.

En escriure una redacció cal intentar fer una petita obra literària. Som conscients de que nosaltres no som grans literats, però sí que hem de ser capaços d’escriure un text mínimament coherent, original i expressiu.
No cal que sigui massa llarg. No ens obsessionem pel nombre de línies. Hem d’escriure tot allò que volem contar, tot quant sigui interessant. Evidentment, si només presentam quatre retxes, no serà una redacció, de la mateixa manera que no és novel·la una narració de només 12 planes, però el que compta és que estigui ben escrit i no la llargària.
Hem de seguir aquestes tres passes:

1)     En primer lloc hem de pensar. En conèixer el tema, hem de reflexionar sobre la manera de tractar-lo, com exposar-lo, la tècnica, les coses que volem contar.
2)     En haver pensat i decidit com enfocarem el tema, és el moment de començar a escriure.
3)     En posar el punt final no hem de tancar el quadern. És quan, amb ajuda del diccionari, hem de repassar amb calma allò que hem escrit i corregir les possibles faltes ortogràfiques i sintàctiques. També hem de comprovar si queda ben explicat el que volíem dir, i millorar algunes frases que, encara que siguin correctes, les podem deixar més expressives. Per exemple, el paràgraf que ve a continuació té una errada de cohesió, molt fàcil de corregir, que heu de descobrir. Parau esment a veure si el podeu deixar millor.

Recordau que per aprendre a escriure hem de llegir i escriure molt. En llegir també aprendreu a escriure.  I no tan sols la lectura de grans autors cultes m’ajudarà a mi, sinó que també les redaccions dels companys em poden aidar a millorar, de mica en mica, la meva manera de redactar.*

El títol de la redacció que ens dóna el professor només és una excusa per iniciar l’escriptura. De vegades hi haurà temes més concrets i senzills, com per exemple: “El començament de curs” o “La primavera”. Altres vegades seran més abstractes o que semblaran complicats, com “De la paret sortien cavalls”. És igual. Quesvulla que sigui, heu d’intentar fer una petita obra literària. De “la primavera” tant pot escriure un alumne de primer curs de Primària com un gran poeta. De la mateixa manera, nosaltres hem de ser capaços d’imaginar que de la paret surten cavalls, i de fer-ho creure al lector, de fer-li experimentar noves sensacions. Només hem de fer volar les ales de la imaginació. Per això hem de pensar en primer lloc la manera amb què volem tractar la primavera o la paret equina. Per exemple:

-La primavera és l’estació de l’any que comença dia…
-La Reina de les Neus no volia que arribàs mai la primavera perquè…
-Una rosa es badà per a engolir-se la gota de rosada que regalimava com una llàgrima per l’arbust…
-La meva amiga Vera està prima perquè menja poc i, en arribar la primavera ha de prendre vitamines per no quedar-se massa magra…
-Aquell calendari perfumat  tenia tots els dies de la primavera pintats amb floretes i arcs de sant Martí…
-Dimoni d’ al·lèrgia primaveral. Com cada any, el nas em raja talment una font…
-De la paret sortia la primavera…

 

  • Heu descobert l’errada del quart paràgraf? Encara hi sou a temps de trobar-la.
  • Efectivament: tot el text està escrit en segona persona plural: “per a dilluns [vosaltres] heu de presentar…”, i en canvi, a partir de la segona frase, en aquest paràgraf, es passa a la primera persona singular: “m’ajudarà a mi”.

Anuncis
Arxivat a català. Etiquetes: . Leave a Comment »

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: